Nokia N95 Hakkında Herşey
2 posters
1 sayfadaki 1 sayfası
Nokia N95 Hakkında Herşey
BÖLÜMLER:
1- Resimli & Detaylı Nokia N95 İncelemesi
a) Genel Bakış
b) İnceleme
c) Fazladan Puan Katan Özellikler - Eksiklikler
d) Son Söz
BÖLÜM 1-A: Genel Bakış
Önce cihazın özelliklerini bir hatırlayalım;
Şebeke standardı: 850/900/1800/1900MHz - Quad Band GSM ve UMTS
Boyutlar (UxGxK): 99 x 53 x 21 mm
Ağırlık: 120 gram
Ekran: 16,7 milyon renk TFT, 240 x 320 piks
Kamera: Dahili 5 megapiksel dijital kamera, Carl Zeiss Vario-Tessar lens, 1x optik zoom, 20x dijital zoom (resim), 10x dijital zoom (video), flaş lambası, Autofocus; görüntülü görüşme için ön kapakta dahili CIF dijital kamera
Video kayıt: 3GPP (H.263), MPEG-4
Video çalar: 3GPP (H.263), MPEG-4 , Video Streaming, RealVideo
Dahili hafıza: 160MB
Diğer özellikler: Symbian OS v9.2 işletim sistemi, Nokia S60 3rd Edition Feature Pack 1 kullanıcı ara yüzü, WLAN 802,11b/g kablosuz ağ desteği, dahili GPS yer konumlama sistemi, 100 ülke için dahili harita uygulaması, UMTS şebekelerinde görüntülü görüşme imkanı, Macromedia Flash Lite 2� desteği, UMTS şebekelerinde HSDPA (3,5G) hızlandırılmış şebeke desteği, Quickoffice doküman görüntüleyici, PDF görüntüleyici, video ve resim editörü, 2 yönlü kızak mekanizması, 3 boyutlu çift stereo hoparlör, otomatik ekran parlaklığı kontrolü, özel müzik çalar tuşları, 3,5mm kulaklık girişi, TV çıkışı, telefonun yanında 128MB'lık microSD� hafıza kartı veriliyor, dahili modem, ahizesiz kullanım hoparlörü, Visual Radio desteği, Stereo FM Radyo, Uçuş Modu, microSD kart yuvası, Pop3/SMTP/IMAP4 desteği, bluetooth, ses kaydı, sesli komutlar
Renkler: Kum Rengi ve Mor. Her iki renkte ülkemize ihraç ediliyor. Bu renklerden genelde en çok tercih edileni N73'ten alıştığımız Mor/Gümüş birlikteliğine sahip olanı. Benim cihazım de yine bu renk.
BÖLÜM 1-B:İnceleme
Şunu incelememin en başında belirtmek isterim ki; her şeyden önce bu bir "CEP TELEFONU" kategorisine ait bir cihaz. Yorumları ve eleştirileri bunu göre yapmak lazım.
KUTUYU AÇARKEN:
Cihazın kutusundan ne derece iyi bir cihaz olduğu tahmin edilebilir. Diğer N serilerinden alıştığımız üzere 2 katlı olan kül gri renkteki kutumuza 2.sürgüsü açılmış ve ekranında meşhur abimiz eşlik ediyor. Kutuyu açar açmaz cihazınız 2.6" dev ekranıyla size göz kırpıyor. Ama diğer N serilerinden farklı olarak N95 tam ortada yer alıyor. Ve sol alt köşede: "Buyrun, N95'iniz burada. İhtiyacınız olan her şey bu kutuda. Şimdi Nokia N Serilerini keşfetmeye başlayabilirsiniz" diye bir ifade var. Ne kadar gereklidir bilmiyorum...
Ortada yatmakta olan cihazın sağ üst köşesinde alt kata ulaşmak için kaldırılması gereken katmanın kolay kaldırılması için parmak takılacak bir bölüm(delik) var. Buraya parmağınızı takıp kaldırdığınızda ince bir katman elinize geliyor ve bir an önce pile ulaşmak için bunu sağa veya sola fırlatıyorsunuz. Katmanın altında Pil, Kulaklık ve Şarj Cihazı çıkıyor. Burada başka bir şey yok. Pili bir an önce takıp, sim kartınızıda taktıktan sonra cihazınız sizin emrinize hazır...
En altta katta ise kurulum CD'si, TV-OUT kablosu ve DATA kablosu çıkıyor. Cihazı açmak için kısa bir süre (1sn kadar) basmak yeterli oluyor. Cihaz kendiliğinden açılıyor.
TASARIM:
Cihaz öyle bilgisayar ortamındaki resimler kadar büyük değil. Karşılaştırmalarda bunlar daha da belli oluyor. Ama biraz kalın. Tasarım açısında cidden gayet iyi bir performans sergiliyor. Bir kaç tuş haricinde tuşların yerleri yerli yerince ve düzgün basılıyor.
Cihaz'ın ön yüzünden bakacak olursak; sağ en üstte CIF çözünürlükle ön kamera, onun yanında Işık Seviyesi ayarlamakla yükümlü sensör biraz daha solunda cihaza göre en üst ortada ahize ve son olarak en solda NOKIA N95 ibaresi bulunmakta. Bunların hemen altında 2.6" geniş ekranlı 16M pırıl pırıl renkli ekran yer alıyor. Ekranın korumasının olmaması gayet kötü. Hafifçek bastırdığınızda renk değişimi gözlenmesi kuvvetle muhtemel ki ben gözlemledim.
Cihazın üst kısmında açma-kapama yahutta tercih değiştime uçuş moduna almaya yarayan tek bir dairesel tuş var. Tuş biraz çukurda olduğu için elinizi bakmadan da atsanız tuşa ulaşabilirsiniz ve tuşun parmağa "cuk" oturması da buna kolaylık sağlıyor ki zaten düğme ortada... Şaşırma ihtimaliniz az.
Cihazı açmak için tek bir kes kısa süreli basmak yeterli oluyor.
Cihazın en alt kısmı ise oldukça sade. Çünkü Evrensel Seri Yol herşeyi ortak kullandırdığı için fazladan girişlere izin vermemiş. En solda kare ama biraz da dairesel biçimde olan şarj cihazı bağlantı noktası biraz sağında da resimde de görüldüğü üzere Evrensel Seri Yol Bağlantı Noktası mevcut. En sağ altta ise taşıma kayışını görev yapması için deliğimsi bir bölüm var.
Cihazın sol tarafına göz atacak olursak, sol en üstte sol stereo hoparlörler mevcut. Bunun aynısında simetrik olarak sağda da mevcut. Ses çıkışı olarak hatırladığım kadarıyla N73'ten yüksek değil ama kesinlikle kaliteli.Ses çıkışına daha sonra ayrıntılı yer vereceğim. Bu hoparlörün yarım santim altında Evrensel 3.5mm girişi mevcut. Bu sayede istediğiniz ses verebilen nesneyi cihazınıza bağlayabilirsiniz. Evrensel olduğu için çevrenizde gördüğünüz çoğu aletlen temasa geçebilir ve size müzik keyfini yaşatabilir. Buna da daha sonra MÜZİK & RADYO bölümünde bahsedeceğim. Bu girişinde bi yarım santimden daha fazla altında da kızıl ötesi girişi bulunmakta. "Gereksiz..." demeyin çünkü benim gibi 6 aydır 5210la idare eden bir kişi için kartvizitleri göndermekte çok işe yarıyor. Böylece tuşların ömrüde uzuyor. En altta ise MicroSD kart yuvası yer alıyor. Kutuda standart verilen 1gb kartı tamak için, tırnağınızı takıp çekip, sonra bu nesneyi tutup aşağıya çekip sonra kaldırmanız gerekiyor. Anlatım biraz değişik olabilir.
Cihazın sağ tarafında ise en üste diğerinin simetriği olan sağ stereo hoparlör hemen altında üzerinde sağa ve sola bakmak üzere birleşik 2 tuş yer alıyor. Bunlar kamera devrede iken zum tuşları görevi görüyor. Diğer hallerde ses seviyesini ayarlamakla yükümlüler. Sağ tarafın en altında hassas-kademeli geniş deklaşör tuşuyer alıyor. Hemen üstünde de Yürüt/DÜzenle tuşu yer alıyor. Bu aynı zamanda bekleme modunda Galeriye gidiyor. Yine bekleme modunda deklaşör tuşuda eğer kamera lens kapağıda açık ise bir saniye kadar basılı tutmak kaydıyla kamerayı devreye sokuyor. Bence burada hoparlörlerin yerleri ve 3,5mm girişi/zum tuşlarıyla yer değiştirmiş olması gerekirdi. Çünkü fotoğraf çekerken zaten cihazı 2 elle tuttuğunuz için zum tuşları sol elinize uzak kalıyor. Bu biraz kötü olmuş.
Kamera tuşlarının mavi ışıklandırması özellikle geceleri çok can yakıyor
Cihaz -benim bildiğim- dünyada ilk ve tek çift sürgülü (slide-open) tasarıma sahip. Bu sürgüler yaylı-kızaklı değil. Elinizle kapağı sürüklemeye devam etmeniz gerekiyor ki buda pek de yorucu bir iş değil.Alışıyorsunuz...
Cihazın kapağını aşağıya doğru çektiğimizde slaytlar eşliğinde çokluortam menüsü karşımıza çıkıyor. Bu menü diğer N serilerindedi çokluortam menülerinden çok farklı. Buradaki efektler ve slaytlar gayet hoş. Her menünün kendine ayrı slaytı mevcut ve bu üzerine gelip beklenilince ortaya çıkıyor. Yukarı ve aşağıya doğru ok yönleriyle ilerlediğinizde diğer butonlara ulaşabiliyorsunuz ve bunlarıda ayarlaya biliyorsunuz. Yani değiştirebiliyorsunuz. Arka planı ve menü efektlerini de değiştirmek mümkün.
Cihazın kapağını aşağıya doğru çekilmesiyle yukarıdan aşağıya doğru sıralanan ileri sar/oynat-duraklat/durdur/geri sar tuşları karşımıza çıkıyor. Bunlar nefis mavi ışıkla aydınlatılmaktalar.Gece bile olsa görme ve basma zorluğu çekmiyorsunuz ve müthiş kullanışlılar.Eksiği: dokunmatik değiller...
Sürgüyü yukarı doğru ittirdiğimizde ise numerik klavye görev yapmak için karşımıza çıkıyor. Mesaj yazma çok kolay olmamakla beraber çokta zor değil. Birazcık çukurda olduğu için bazı kere problem oluşturabiliyor. Mavi ışıklandırma son derece yeterli ve bir o kadar şık.
Cihazın tasarımına ayrı bir güzellik katan bölüm tuştakımları... Özellikle sürgüler kapalıyden gözüken, yani ana tuşların sıralanışı ve biçimi tasarım açısından hoş. Symbian tuşu ve çokluortam tuşu çok çok rahat. Gayet iyi basılıyor. Sorun çıkarmıyor. En dış çerçevede yer alan onay tuşları ve arama kabul etme /reddetme tuşları da onun kadar rahat olmasada iş görüyor. Boyut itibari ile küçük olduklarından basmak bazen problem olabiliyor.Kalem tuşu ve silme tuşu hakeza öyle.Bunlar diğer tuşlara göre yanlış basıma sebebiyet verecek tuşlar. Ama genede alışıldığında çok rahat ve şaşırılmadan kullanılabiliyor. Işıklandırmalar ise gayet yeterli ve şık.
EKRAN:
2.6" lik 16M renk destekli geniş parıl parıl ekran Nokia'nın şuana kadarki en güzel ekranı. Carl Zeiss destekli 5mp'lik kamera ile bütünleştiklerinde gerçekten çok iyi iş çıkarıyorlar. Resimler çok canlı ve çok net. 2.6" lik dev ekran ile film izlemek, nette gezinmek, fotoğraf çekmek ve benzeri multimedya eğlenceler çok daha zevkli ve kullanışlı hale geliyor. Özellikle kamera modunda ekran her zaman yatayda olması işin zevkini arttırıyor. Yanlız ekran koruması yok. Hafiften bastırdığınıza renk değişimleri gözleniyor.
Diğer yeni N serilerinde klasik haline gelen StandBy menüsü gayet kullanışlı ve hız kazanma açısından güzel bir şey. Adeta bilgisayarınızın masaüstü gibi çeşitli kısayollar mevcut. 6 tane yanyana sıralı bu kısayollar kişiselleştirebiliyorsunuz. Üzerine gelip biraz (0.5 sn kadar) beklediğinizde üzerinde nereye ait kısayol olduğu aşağıya doğru kaya bir yazıyla beliriyor. Resimlerden anlaşılmayan kısayolları öğrenmede yardımcı oluyor. İlkten acemiler için kullanışlı. Sonradan siz yerlerini ezberliyorsunuz zaten.
Menü tuşuna bastığınızda 4*3 biçiminde öğeler karşımıza çıkıyor.Menüler arası geçişler gayet hızlı. 332MHz bunun hakkını veriyor ve daha bir çok işlemde hız konusunda başarı sağlıyor. Ayrıyetten 3D öğelerini desteklemesi ve hızlandırması oyun performanslarından yüksek puan almayı hakediyor. Hız konusunda N73 benzemiyor.
Ekran yatay modda da kulanılabiliyor. Menü sıralanışı yatay ve dikeyde yer değiştiriyor:3*4
En son tarafından Ptsi Ocak 28 2008, 00:30 tarihinde değiştirildi, toplamda 3 kere değiştirildi
Geri: Nokia N95 Hakkında Herşey
MÜZİK & RADYO:
Ruhunuzun gıdaya ihtiyacı varsa N95 bu gereksiniminizi karşılayabilir.
Cihazın ikinci sürgüsünü açtığımızda veya direk olarak multimedya tuşuna bastığımızda karşımıza gelen seçeneklerden ilki Müzik Çalar. 2.sürgüde bulunan İleri Sar, Yürüt/Duraklat, Durdur ve Geri Sar butonlarıyla müzik dinlemek daha keyifli hale geliyor. Son derece kullanışlı olan bu tuşları tek eksikliği dokunmatik olmamaları. Saydığım bu yönetimler ana butonlardaki yön tuşları tarafından da gerçekleştirilebiliyor. Ve gene aynı pratiklik mevcut. Zira ekranda hangi yön tuşunun hangi işe yarayacağı tuş takımı düzenine göre resmedilmiş.Şekilde görüldüğü gibi:
Ve yine aynı ekranda Besteciler, Albümler, Sanatçılar ve Türler şeklinde kategorize edilmiş bölümler mevcut.
Parça listesi oluşturmak son derece kolay. İstediğiniz şarkıları "Kalem Tuşu" + "Onaylama" (Yön Tuşlarının Ortasında Olan)'a basarak seçip ve sonra "Seçenekler"e tıklayarak "Çalma Listesine Ekle" oradan da "Yeni Parça Listesi" seçeneğini seçerek parça listenizi kolayca oluşturabilirsiniz. Hatta seçtiğiniz bu şarkıları, istediğiniz başka bir çalma listesine de ilave edebilirsiniz.
Söz konusu ses kalitesi olunca N95 yine diğer özellikleri gibi bundan da iyi not alıyor. Çift stereo hoparlörler görevlerini iyi bir şekilde yerine getiriyorlar. Ses yüksekliği N73 kadar hatta çok az daha az ama ona nazaran daha kaliteli. %100 seviyesinde bile iyi bir performans sergiliyor patlamalar ise yok denecek kadar az.%80-90 seviyesinde kullanım en ideali.
Cihazda ekolayzır desteği de mevcut. Pop, Rock, Jazz vs vs gibi meşhur tarzlar direk kayıtlı. Ayrıyetten sizde kendi ekolayzır düzeninizi oluşturabiliyorsunuz.
Ses ayarlarında Stereo Genişletme gibi güzel bir ayar var. Ama bu ayarın kullanışlığı şarkının kalitesine göre değişiyor. Bazı şarkılarda çok iyi güzellik katarken bazılarında şarkıyı hepten anlaşılmaz hale getirebiliyor. Ama özellikle kulaklıkta mutlaka stereo genişletmeyi açın.Harika ses kalitesi veriyor.
Bazı şarkılarda bu kaliteyi sunarken, kulaklıkta dinlerken her zaman ii bir kalite sunuyor.
Çalan şarkıyı görselleştirmekte mümkün. Osiloskop, Spektrum ve Albüm Resmi seçenekleri mevcut. Bunlar müzik zevkine ayrı bir güzellik katıyor.
Radyoyu,Mp3 Çaları arka plana atarak istediğiniz her şeyi yapabiliyorsunuz. Fotoğraf dahi çekebiliyorsunuz ancak videoda durum böyle değil. Sesli kayıt yapacağından ses karışmasına müsaade etmiyor.
Yalnız radyoda ses seviyesi %100 olmasına rağmen Mp3 Çalar'a göre %60 seviyesinde gibi birşey. Bu gerçekten kötü bir durum. Belki benim cihazımda problem vardır.Bir iki araştırdıktan sonra detaylı yazarım.
Kulaklık ise yeterli kaliteyi sunuyor. Aşırı müzik tutkunlarını tatmin etmez tabii ki ama istedikleri kulaklığı cihazlarında kullanabilirler. Çünkü evrensel 3.5mm girişi onlara hizmet etmek için var.Hem radyo hem de Mp3 Çalarda kalite normal düzeyde.Üzerindeki kumanda butonları sayesinde cihazı cebinizden çıkarmaya gerek kalmıyor.
Yön tuşlarına direk basarak kanal veya ses seviyesi değiştirilemiyor. Ses seviyesi cihazın sağ yanındaki ses kontrol tuşlarından ayarlanılabiliyor. Kanallar ise ekrandaki butonlar vasıtasıyla değiştirilebiliyor. Tam 50 kanal hafızasına sahip.
Radyonun bence güncel bir eksikliği radyodan direk kayıt yok. Aslında o kadar da önemli değil ama bunun yazılımını yazmak çokta zor olmasa gerek.
Radyonun çekişi ise yeterli düzeyde. 6230i ve N73e nazaran daha iyi diyebilirim.
Ayrıca kulaklıkta ya içeri ya dışarı olayı var.N73teki gibi çift yönlü değil ki buda bence olumlu bir özellik.Fazladan şarj yemez.
Her N serisindeki gibi radyo da "Hatsız" moda kullanılmıyor. Bunun nedeni ise radyonun şebekeye ihtiyaç duyması ve temennimiz dâhili anten olmasıydı ama bu görevi de taktığınız kulaklıklar görüyor. Buda bir ikinci eksiklik. Nokia'nın direk tüm modellerinde -6500 Slide hariç- olan bir eksiklik var ki oda RDS... Ama bunun yerine yine nerdeyse tüm modellerinde kullandığı ve kendi çıkarttığı Visual Radyo yani görsel radyo mevcut. İşe yarar-yaramaz kısmını geçtim bu hizmet ücrete tabi. Bende denemedim zaten ki Power Grup haricinde destekleyen de yok bildiğim kadarıyla.
Müzik göreceli olduğundan benim düşünlerim bunlar.
KAMERA:
Nokia'nın ilk 5mp çözünürlüğüne sahip olan N95'in mükemmel kamera ve video kalitesinin ardında Carl Zeiss lenslerinin payı çok büyük.Ve bence N95, Nokia firmasının bugüne kadar ürettiği en kaliteli fotoğraf kalitesine sahip. Videoda bu ünvana almasına engel olan modeller N93 ve N93i... Şimdi bu bölümümüzü detaylı bir şekilde inceleyelim:
N95'in arkasındaki dairesel kısmın bir parçası olan kamera lensi kapağının aşağıya doğru çekilmesiyle 5mp'lik Carl Zeiss destekli kamera görev yapmak için emir bekliyor. Kapağın çekerken kaymaması için yüzey 1mm aralıklarla tırtıklı biçimde ki buda kaymamayı sağlıyor.Kapak gayet rahat ve açılmada-kapanmada bir kasıntılık oluşturmuyor. Kapak korumada yeterli. Ancak açık unutulabiliyor.Kamera devreye girdiğinde otomatik olarak açılsaymış çokdaha nefis olurmuş.Kamera 2.6"lik ekranın tamamını kullanıyor.Kapağı çektiğimizde kamera yaklaşık 3sn gibi bir sürede devreye giriyor.(Benim sürüm eski, sizinki daha hızlı olabilir.)
Ekranın sağ tarafında durum çubuğu mevcut. Gerekli ayarlar bu bölümden yapılmakta.Bulunduğunuz ortama göre çeşitli sahne modları mevcut.Bunlar:Otomatik,Kullanıcı Tanımlı,Makro,Portre,Manzara,Spor,Gece,Gece Portre modları.Gerekli kamera ayarları yapıldığında gerçekten çok çok iyi fotoğraflar elde edilebiliyor.Ayrıca fotoğraflara Siyah-Beyaz,Sephia vs vs gibi renk düzenleri yine durum çubuğundaki bölümlerden yapılıyor.Durum çubuğu cihazın nomal konumuna göre göre sağ-sol tuşlarıyla yukarı ve aşağı doğru hereketettirilip istenilen ayara ulaşma imkanı tanıyor.
Otofokus perfermansı da gayet başarılı.2 kademeli deklaşöre hafiften bastırdığınızda odaklama görevini yerine getirmek için lensler oynamaya başlıyor.Bu sesleri duyabiliyorsunuz.Odaklama süresi ortama ve nesneye göre değişiyor. Ortalama 1,5 - 2 saniye kadar bir sürede bu işlem tamamlanıyor. Odaklama bittiğinde ortadaki sadece köşeleri belirgin olan dikdörtgenimsi odaklama ifadesi "yeşil"e dönüyor ve bununla beraber "odakladım,daha sert bas" manasına gelen "klik" sesi çıkıyor. Çok çok iyi sonuçlar yanında yanlış odaklama sonuçu gayet bulanık fotoğraflarda elde edebiliyorsunuz.
Gece performansıda yeterli düzeyde.Özellikle gece modunda ayriyetten flaşıda açarsanız ortam koşullarına göre performanslı resimler alabiliyorsunuz.Flaşsız normal gece modu pek kullanışlı değil.
1x optik ve 20x dijital zum yapabililen kamera en son zum halinde resmi bulanıklaştırıyor.Zaten dijital zum olması bunun başlıca sebebi.Ancak resimler genede anlaşılabilir oluyor. (diğer cihazlara göre örnek:N73) N73teki gibi kırmızı yeşil ve benzeri çizgiler gözükmüyor. Bu bulanıklaşmalar cihaz ekranında farkedilmiyor. Ancak bilgisayara aktarıldığında bulanılaşmanın farkına varabiliyorsunuz.
Kamera ayarlarına gelirsek; 5-3-2-0.8-0.3 mp'lerde çekime izin veriyor.Video'da ise; ,TV Yüksek Kalite,TV Normal Kalite,E-Posta Yüksek Kalite,E-Posta Normal Kalite ve son olarak Paylaşım Kalitesi olmak üzere fotoğraf modundaki adet kadar seçim seçeneği sunuyor.
Video'ya durum çubuğundan direk olarak geçiş yapılmakla beraber, "Seçenekler"e gelip burdan "Video Modu"nu seçmekte yeterli oluyor.Video fotoğrafa göre daha az ayar seçeneğine sahip.640*480 çözünürlükte ve 30fps hızında en yüksek kalitede çekim yapmakta.Bu videolar bilgisayar ekranında tam ekranda gayet net bir şekilde izlenilebiliyor.En net görüntüyü 640*480 çözünürlükte gösteriyor ki gerçekten iyi gösteriyor.
Açık havalarda zum yaptığınızda bozulma kapalı ortamlara göre çok daha az.Video'da 10x dijital ve 1x optik zumla uzakları yakın edebiliyorsunuz.
Cihazın sağ en altındaki deklaşörün hemen üstündeki yürüt/düzenle tuşu mevcut.Burdan direk olarak galeriye geçiş yapabiliyorsunuz ve resimler üzerinde oynama imkanınızda var.Galeri telefonun konumuna göre yatay veya dikey olabiliyor.
Yukarıda tasarım bölümünde belirttiğim üzere sağ tarafındaki kamera bölümü ışıkları gece çok şekil gözüküyor.Mavi ışıklar sayesinde tuşların yerleride belli oluyor.Yine yukarıda belirttiğim gibi zum tuşları sol ele bi hayli uzak.Otomatik lens kapağı olmayışından sonra buda 2. önemli bir durum.
Ön kamera ise son derece rezil.Ama benim gördüğüm şuana kadar ki en iyi ön kamera.Kendi çapındaki en iyi performansı açık havalarda vermekte.Fazla değinmeye gerek yok heralde...
En son tarafından Ptsi Ocak 28 2008, 00:30 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
Geri: Nokia N95 Hakkında Herşey
BAĞLANTI:
TV Çıkışı gerçekten işe yarar bir özellik.Çektiğiniz resimler videoları ailenizle, arkadaşlarınızla hızlıca paylaşmak mümkün. Ayrı çokda kullanışlı olmamakla beraber oyunda oynayabilirsiniz. Wi-fi ile dev ekranda gezmek eğlenceli.
TV Çıkışı televizyonunuzun kalitesine göre değişiyor. Renkler cap canlı daha net çıkarken, daha soluk ve renksizde çıkabiliyor. TV Çıkışı her ne yapıyorsanız ona izin veriyor, göstermemezlik etmiyor.
Bluetooth uyumlu cihazlarda gerçekten hızlı. Veri iletişiminde problem yok. Gönderimlerde karşı cihazın alıcısının veri hızı düşük olduğunda süre karşı tarafa göre ayarlanıyor. Sizin cihazınızın iyi olması birşeyi ifade etmiyor. Ama bilgisayara gönderimler son derece hızlı. Tek eksikliği var; birden fazla bağlantı oluşturamaması...
Nokia N95 802.11b/g çalışma frekanslarına sahip bir cihaz. Wi-fi çekim gücü mobil bir cihaza göre yeterli ve veri iletişim hızı da yine süratli. Çalışma frekanslarını destekleyen bir kablosuz modeminiz varsa sizi yarı yolda bırakmadan webde gezinmenizi sağlar.Wi-fi çalışma verimliliği gerçekten iyi.
Araçlar bölümünden, WLAN Sihirbazı'na gelip kablosuz ağınızı cihazınıza tanıtabilirsiniz. Veya bunu beklemedeyken "WLAN Ağı Ara" deyip oradan kolayca ayarlayabilirsiniz. Şifre olarak WEP/WPA hepsini desteklemekte. N80'deki gibi modeminizden şifre türünüzü değiştirmeye gerek yok. Bu son derece kullanışlı bir özellik çünkü dışarıda şifresini bildiğiniz bir yerde şifresi WPA dahi olsa girmek mümkün olabiliyor.
2.6" 16M renkli ekranda gezinmek son derece keyifli. Özellikle TV çıkışına bağlayıp, cihazdan da "#" tuşuna basarak yakınlaştırmayı %50ye getirip TV'den gezinmek ayrı bir zevkli. Yalnız yarım flaş desteği olmaması kötü. Çünkü çoğu flaşı çalıştırırken, YouTube izlerken gereksinimi olan flaş desteğini veremiyor.
Sayfaları gezinirken ana butonlardaki yön tuşlarından yararlanıyorsunuz. Yatayda da yine bu tuşlar görevde.
MSN Messenger'ların hemen hemen hepsi iyi çalışıyor. Yalnız klavye biraz aşağıda olduğu için yazma zorluğu olabiliyor. Malum MSN'de hız önemli.
Web için önerilebilecek programlar:
Opera Web Browser, Agile Messenger ve Windows Live Messenger (800kb'lik olan)
Web'de gezinirkenki bazı görüntüler:
Web güncelleştirmelerle tarayıcı daha iyi hale geliyor. Tavsiyem haftada bir kontrol etmek...
Ben TV-Çıkışı'na bağlı iken screenshot yaptığım için yakınlaştırmayı en uzak, yani %50 yapmıştım. Ondan screenshot'ların görüntüsü kareli olabilir. Normal %100 seviyesinde son derece netler.Resimlerdeki yakınlatırmalar sırasıyla: %100 , %75 ve %50
Kablonun veri hızı, hafıza kartına bakarsak düşük. Ancak uygulamarı bu vasıta ile yükleyeceğimizden başka şansımız yok.Dosya kopyalama-kesme-yapıştırma işlemlerini -varsa- hafıza kartından yapmak daha hızlı ve pratik. Öbür türlü PC Suite bağlanıp dosya yöneticisinden dosyalarınızı çekebilirsiniz.
- GPS'i henüz deneyemedim.
[center]
HAFIZA:
160MB dahili hafızası bulunan cihazın yaklaşık bir 10-15mb'ı kendinden dolu oluyor. Cihaz kağıt üzerinde 2GB'a kadar microSD kartları destekliyor. Ama çeşitli forumlarda 4gb Sandisk kullananlar çok:
Kutunun içeriğinde 1GB hafıza kartı çıktmasıda iyi bir şey.
4GB'tan sonra N95'te 8GB'lık hafıza kartlarının çalışacağının bir göstergesi:
En son tarafından Ptsi Ocak 28 2008, 00:31 tarihinde değiştirildi, toplamda 3 kere değiştirildi
Geri: Nokia N95 Hakkında Herşey
ŞARJ:
Şarj cidden önemli bir sorun. BL-5F 950mAh gücüne sahip olan pil yetersiz. Normal kurcalamadan 2 günü gören cihaz, fonksiyonlarını kullandığınızda bu süre 1 güne iniyor.
N95'i tam manasıyla kullanmak pilin 1 günde bitmesine razı olmak manasına geliyor ki ben tercihimi bundan yana kullıyorum. Diğer kullanımlarda ise 1.5 - 2 gün gitmekte.
"Bu cihaza bu kadar para verdim, özelliklerini niye kullanmıyım?" sorusu yanında "O kadar para verdik, piline bak!" gibi serzenişler akla geliyor. Nokia'nın satış stratejine boyun eymekten başka yapacak bişey yok.
Dakika-dakika ayrıntılı bilgileri yakında ekleyeceğim.
BÖLÜM 1-C:Fazladan Puan Katan Özellikler - Eksiklikler
Fazladan Puan Katan Özellikler:
- Geniş 2.6" 16M renkli parlak ekran
- GPS teknolojisi
- 2. Sürgü
- Carl Zeiss destekli Yüksek kaliteli 5mp kamera ve video kaydedici
- Yeni işletim sistemi
- Kablosuz Ağ 802.11b/g
- TV Çıkışı
- Evrensel Yollar (USB girişi ve 3.5mm girişi)
- İşe Yararlık
- Tam bir çokluortam cihazı oluşu
(Kamera,Video Kaydecici,MP3 Çalar,Radyo,GPS,Kablosuz Ağ ve bunları destekleyen evrensel yollar)
Eksiklikler:
- Zayıf pil
- Zayıf ekran koruması
- Malzeme kalitesi (Sürgü, gıcırtılar vs dâhil)
- Küçük mesaj tuşu ve silme tuşu
- Dokunmatik olmayan çokluortam tuşları
- Otomatik olmayan lens kapağı
- Uzun resim kaydetme süresi
- RDS'siz ve direk kayıtsız,dahili antensiz radyo
Boyut olması gerektiği gibi. Böyle bir çoklu ortam cihazına bu kalınlık yeterli ama biraz daha ince olabilir. En için yorum yapılamaz çünkü ekran zaten 2.6"...
BÖLÜM 1- D :Son Söz
Nokia'nın şuan amiral gemisi konumunda bulunan N95 için söylenebilecek cümlelerden biri: "O cebinizdeki bir şey değil, pek çok şey"
Tasarım açısından gayet başarılı bir cihaz ve bunun yanında bi kaç tuş hariç ergonomisi yüksek. Çeşitli kısayollar ve bazı kullanışlı tuşlar N95le iş yapma zevkini arttırıyor.Yeterince ve bir kaç tuş hariç yerli yerinde olan tuşlar gerekli yönlerdirmeyi ve cihaz yönetimini iyi bir şekilde sağlıyor.
2.6" 16M destekli nefis erkranda istenilen herşeyi yapmak mümkün.Renkler canlı ve parlak.Işık sensörüde tasarrufa ve görme kalitesine olumlu biçimde etki ediyor.Evrensel yollar son derece kullanışlı.
Boyut olarak pek bir sorunu yok aslında ama biraz kalın.2300 ve 5210'dan N95'geçmiş biri için boyut sorun teşkil edebilir.Tuş takımı gerekli ergonomiye sahip.Mesaj yazmak kolay.Kenarlıklar sorun çıkarmıyor.Ama kalem ve silme tuşu küçük.
5mp Carl Zeiss destekli kamera gayet başarılı.Fakat ön kamera da gayet rezil.Video kalitesi de son derece başarılı.Resimleri kaydetme süresi uzun.Zum kalitesi dijital zumun genelini alırsak gayet iyi.Velakin bulanıklaşmalar mevcut.
Mp3 çalar son derece iyi.Dışarı ses verme kalitesi yüksek.Bozulmalar yok denecek kadar az.Kulaklıkta gayet başarılı.Ancak müzik tutkunlarını tatmin etmeyebilir.Radyonun çekişi bayağı iyi.Kalite ise gayet güzel.Radyonun dışarı ses verme yüksekliği nerdeyse yarıyarıya.
Webde gezinmekte 2.6"ekranda bir o kadar keyifli.Ama bazı flaşlar açılmayabiliyor.Nedeni sürümünüzün eski olması.Kablosuz ağ çekişi cidden kaliteli ve yeterli düzeyde.İşinizi çok rahat görmenizi sağlayacak nitelikte
3.5mm çıkışı, TV-OUT, miniUSB çıkışları cihazı evrensel kılıyor.GPS ise son sürümlerde başarılı.Eski sürümlerde bağlanmakta çok vakit geçiyor.Haritaların detayları yetersiz gibi.Harita haricinde GPSde bayağı iyi.Zamanla haritalarda güncelleşir.
Şarj süresi felaket Normal kulanımda 2 günü görürken aşırı kullanımlarda 1 günü hatta daha azını görmesi mümkün.Eski telefonunuzdaki gibi müzikleri hep son seviyede dinlememek gerekir.
Cihazın her özelliğini yerli yerince kullanıp pil süresini arttırmak mümkün.Yok yere GPS açmak, durup durup kablosuz ağ aramak,ortam koşullarına uygun seviyede müzik dinlememek süreyi 1 güne indiren sebepler.
Cihaz her ne kadar "Mükemmel" olsada fiyatla oranlandığında fiyat çok yüksek kalıyor.Ama yapacak bişey yok çünkü bir alt model ondan 100YTL düşük.
En önemli sorunu pil olan cihazın "Kasa" mevzusundan başka da önemli sorunu yok.Diğerleri ufak tefek eksiklikler.
Tavsiye edilesi bir cihaz.Ama fiyata razı olmanız gerekir.Düşmesini beklemekte olabilir eğer Nokia o sezon bi iki ara model çıkartmazsa.
2008in başında Wi-Max'li cihazlar geliyor.Buda N95in teknolojisinin eskidiğinin göstergesi olacak.Hep böyle olmuştur zaten.Böyle gelmiş böyle gidecek...
En son tarafından Ptsi Ocak 28 2008, 00:31 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Geri: Nokia N95 Hakkında Herşey
süpermiş ha emeğine sağlık
M_A_K_- Admin
- Mesaj Sayısı : 25
Kayıt tarihi : 26/01/08
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz